NAŠA LETALA

CESSNA 172
ZLIN 526 - F
BLANIK L - 13

  ZGODOVINA AEROKLUBU OLCP
     
Doživite svobodo neba...

Aeroklub OLCP je bil ustanovljen na pobudo Letalske zveze Slovenije, da kot pravni naslednik bivšega Aerokluba Portorož razvija letalski šport na obali z delovanjem na matičnem letališču Sečovlje, kjer deluje še danes. Z nabavo dveh motornih letal leta 1978 je društvo začelo vzgajati in šolati motorne pilote in padalce, s pridobitvijo šolskega jadralnega letala leta 1980 pa tudi jadralne pilote. V ta namen je društvo na podlagi Zakona o letalstvu registriralo letalsko šolo za šolanje motornih in jadralnih pilotov ter padalcev. Od leta 1980 do 1990 je društvo vodilo tudi modelarski tečaj na osnovni šoli v Sečovljah.

Med leti 1980 do 1995 se je društvo razvilo v enega najaktivnejših letalskih društev v Sloveniji. To je pripomoglo k vključitvi društva v sistem zaščite in reševanja, kjer izvaja zlasti naloge zračnega nadzora nad požari ter sodeluje pri reševanju drugih nesreč in dogodkov na kopnem in na morju. Za uspešno delo na tem področju so društvo in posamezni člani prejeli več visokih državnih odlikovanj in drugih pohval.

Z uspešnim razvojem motorne in jadralne dejavnosti so člani društva sodelovali na številnih domačih in mednarodnih tekmovanjih v jadralnem oz. motornem letenju ter dosegli tudi najvišje rezultate – nazive državnih prvakov.

Ker se je članstvo iz leta v leto povečevalo, je društvo zaradi hitrejšega šolanja in nadaljevanja razvoja nabavilo še dve motorni letali za osnovno šolanje in eno motorno letalo za akrobatsko letenje. V dejavnosti akrobatskega letenja se je naše društvo razvilo v najmočnejše društvo v Sloveniji na tem področju, saj je naš član že štirikrat osvojil naslov državnega prvaka.

NAŠI DOSEŽKI
1996 - 1.mesto na drž. prvenstvu v kategoriji Sportsman v Murski Soboti.
---------------------------
1997 -2.mesto na drž.prvenstvu v kategoriji Sportsman v Murski Soboti.
---------------------------
1998
-3.mesto na drž.prvenstvu v kategoriji Sportsman na Ptuju.
---------------------------
1999
-4.mesto na drž.prvenstvu v kategoriji Sportsman v Slovenj Gradcu.
---------------------------
2006/09
- Izvedba leta pod solkanskim mostom pri Novi Gorici. Polet oprvavil Benjamin Ličer z letalom Zlin 526.

Vse pravice pridržane © 2010 Obalni letalski center Portorož
AEROKLUB OLCP, Sečovlje 21, 6333 Sečovlje Letališče, T. +386 5 672 25 31, F. +386 5 672 25 31